De Jonkheer

dejonkheerJonkheer Floris Beelaerts van Blokland is sinds 1978 eigenaar van Kasteel De Kelder en houdt zich sindsdien bezig met het opknappen en restaureren van zijn bezit; Het hoofdgebouw, de bijgebouwen en het oude boerderijtje Het Pallandtje, waar de jonkheer zelf sinds 2001 woont.

Hij heeft zich al jaren voorgenomen om na zijn pensionering naar de Achterhoek te komen en zijn prachtige bezit te gaan bewonen. Dat gebeurde in 1995 en De Kelder kreeg hierbij weer een bewoner. Sinds 200 jaar was De Kelder onbewoond gebleven en werd alleen als jachthuis en als onderkomen van de Doetinchemse padvinders gebruikt.

Bij een brand in 1934 werd een groot deel van De Kelder verwoest en een algehele restauratie volgde in de loop van 1935/1936. Dit geschiedde in samenwerking met de Heer C. Misset van de bekende Uitgeversmaatschappij te Doetinchem, met het voornemen om in De Kelder een streekmuseum te vestigen. Dat is het gebouw gebleven tot 1976.

Sinds de laatste vier generaties behoort De Kelder toe aan de familie van Pallandt, aan welke familie de Beelaertsen zijn gelieerd. De overgrootvader van de huidige bewoner was een baron van Pallandt, die woonde op het kasteel te Laag-Keppel. Zijn dochter trouwde met een Beelaerts van Blokland en zo kwam De Kelder en het landgoed in het bezit van de familie Beelaerts van Blokland.

Naast de inkomsten van de pachtboerderijen, de verhuur van de gebouwen waaronder het gerestaureerde koetshuis, leeft de jonkheer van de verpachte gronden om de gebouwen zoals de tuinen en de weilanden. Ook worden er diverse manifestaties georganiseerd zoals het inmiddels bekend geworden jaarlijkse Kelderfestijn, de slipjacht en de concerten.

Er valt dus heel veel te beleven om en bij De Kelder en dat zint de jonkheer wel. Hoewel hij zich in het oosten des land vestigde vanwege de rust en de vrijheid, houdt hij ook wel van wat leven in de brouwerij!

dejonkheer2